flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЗМІНИ ДО КОДЕКСУ АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДОЧИНСТВА УКРАЇНИ

26 квітня 2024, 15:36

 17 квітня цього року в газеті «Голос України» було офіційно опубліковано Закон № 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», прийнятий Верховною Радою України 11 квітня 2024 року та який набере законної сили 18 травня 2024 року (крім змін до частин четвертої і п'ятої статті 6 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", які набирають чинності через вісім місяців з дня, наступного за днем опублікування цього Закону).

Серед іншого, цим Законом було внесено зміни до Кодексу адміністративного судочинства України (КАСУ).

                   Зокрема, КАСУ доповнено новою статтею 2832 Особливості провадження у справах за позовними заявами територіального центру комплектування та соціальної підтримки з приводу тимчасового обмеження громадян України у праві керування транспортним засобом під час мобілізації.

                   За цією статтею передбачено порядок розгляду судами адмінстративних справ за позовом територіального центру комплектування та соціальної підтримки щодо тимчасого обмеження у праві керування транспортним засобом громадянина під час мобілізації.  

                   Справи цієї категорії підсудні місцевому загальному суду як адміністративному суду (доповнено ч. 1 ст. 20 КАСУ пунктом 6)

                   У таких справах суд негайно повідомляє відповідача та інших учасників справи щодо подання позовної заяви та про дату, час та місце розгляду справи (стаття 268 КАСУ).

                   Заявами по суті у цих справах є позовна заява та відзив на позовну заяву (стаття 269 КАСУ).

                   Рішення, ухвалене  по справам за ст. 2832 КАСУ, можуть бути оскаржені в апеляційному та касаційному порядку протягом  15 днів з дня їх проголошення. Разом з тим, рішення суду 1-ї інстанції  підлягає негайому виконанню та його оскарження в апеляційному порядку не перешкоджає такому виконанню. ( ч.ч. 12-14 ст. 2832 КАСУ).

                   Вимоги щодо строків подачі позову, його оформи та змісту встановлені ч. 2 ст. 2832 КАСУ.

                   Підстави для відмови в задоволенні позову ТЦК та СП наведені у ч. 8 та 9 статті 2832 КАСУ, а саме: недоведеності позивачем існування обставин та вжиття заходів, передбачених Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", таких як:

  • невиконання особою під час мобілізації обов’язків, передбачених частиною третьою статті 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", та вчинення нею адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 2101 Кодексу України про адміністративні правопорушення;
  • неможливість здійснити адміністративне затримання та доставити таку особу до територіального центру комплектування та соціальної підтримки органами та підрозділами, що входять до системи поліції.
  • вручення такій особі вимоги територіального центру комплектування та соціальної підтримки про виконання обов’язку (обов’язків) військовозобов’язаним, резервістом відповідно;
  • невиконання такою особою зазначеного у вимозі обов’язку (обов’язків).

                   Суд також відмовляє у задоволенні вимоги щодо тимчасового обмеження особи у праві керування транспортним засобом під час мобілізації, якщо:

  • встановлення такого обмеження позбавляє особу основного законного джерела засобів для існування;
  • особа використовує транспортний засіб у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на її утриманні особи з інвалідністю I, II групи, встановленої в установленому порядку, або дитини з інвалідністю.