flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набрали чинності зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів»

06 січня 2015, 17:11

Законом №76-VIII«Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», який набрав чинності з 1 січня 2015 р. в несено зміни до Закону “Про судоустрій та статус суддів”  зокрема:

 Щомісячне довічне грошове утримання виплачується судді у розмірі 60% грошового утримання судді, з якого було сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 року - страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, який працює на відповідній посаді.

Попередньою редакцією Закону про судоустрій щомісячне довічне грошове утримання суддів було передбачено у розмірі 70% грошового утримання судді, з якого було сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

  

- передбачено, що суддівська винагорода регулюється Законом "Про судоустрій та статус суддів", Законом України "Про Конституційний Суд України". Таким чином зі статті 129 Закону була виключена заборона на те, що суддівська винагорода не може визначатись іншими нормативними актами.

 - посадовий оклад судді місцевого суду встановлюється у розмірі 10 мінімальних заробітних плат, визначених законом, що запроваджується поетапно (попередня редакція Закону про судоустрій передбачала, що посадовий оклад встановлено у розмірі 15 мінімальних зарплат).

 Слід відмітити, що Законом №76-VIII також передбачено, що у 2015 р. суддівська винагорода обмежена 7-а розмірами мінімальної зарплати. У випадку скорочення працівників така винагорода може бути збільшена до 10 розмірів мінімальної зарплати.

 

- судді з моменту закінчення його повноважень до моменту прийняття рішення про його звільнення (відставку) здійснюється виплата суддівської винагороди у розмірі однієї мінімальної заробітної плати у розрахунку за повний календарний місяць.

 

- умови та порядок перерахунку раніше призначеного щомісячного довічного грошового утримання суддів Конституційного Суду України визначаються Кабінетом Міністрів України.

 

 

Також окремі зміни стосуються чисельності працівників апаратів судів, зокрема загальна чисельність працівників апаратів судів:

 

- не може перевищувати величину, визначену із розрахунку 3,7 посади працівників на одну посаду судді, виходячи із загальної кількості посад суддів в цілому у місцевих та апеляційних судах.

 

- не може перевищувати величину, визначену із розрахунку 4 посади працівників на одну посаду судді. Дана норма стосується працівників апарату Верховного Суду України та вищих спеціалізованих судів.