flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повідомлення для учасників судового процесу по справі № 552/2752/17

21 липня 2017, 10:47

Київський районний суд м.Полтави повідомляє що 19.07.2017 судом було розглянуто справу № 552/2752/17 за позовом Душина В.В. про визнання їх такими, що втратили право користування житловим приміщенням в квартирі та увалено рішення по суті проведених вимог

 

 

 

 

 

 

 Київський районний суд м. Полтави

 

Справа №  552/2752/17

Р І Ш Е Н Н Я

іменем               україни

 

19 липня 2017  року  Київський районний суд м. Полтави в складі:

 

головуючого -        судді  Самсонової О.А.

при секретарі -       Ворона Д.В.,

 

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Полтаві справу за позовом Душиної Віри Василівни до Череватенко Оксани Юріївни, Железняка Михайла Ігоровича про усунення перешкод в користуванні житлом, визнання такими, що втратили право користування житлом,  -

 

ВСТАНОВИВ:

 

Позивач Душина В.В. звернулась до суду з позовом до відповідачів Череватенко О.Ю. та Железняка М.І. про визнання їх такими, що втратили право користування житловим приміщенням в квартирі №10 будинку №9 по вул.Комарницького  у м.Полтаві, посилаючись на те, що відповідачі у вказаній квартирі не проживають, речей не зберігають, але з реєстраційного обліку за вказаною адресою не знялися. Просила визнати Череватенко О.Ю., Железняка М.І. такими, що втратили право користування житловим приміщенням за адресою: м.Полтава, вул.Комарницького, 9, кв.10.

Позивач Душина В.В. в судове засідання не з’явилась, уповноваживши Сидоренко Ірину Олександрівну представляти її інтереси в суді.

Представник позивача Сидоренко І.О. в засідання також не з’явилась, надавши суду заяву з проханням справу розглянути за її відсутності.

Відповідачі Череватенко О.Ю., Якименко Є.В. в судове засідання не з’явились, будучи у встановленому законом порядку повідомленими про час та місце розгляду справи.

Третя особа Душина Ірина Володимирівна в судове засідання також не з’явилась, звернувшись до суду з заявою про розгляд справи за її відсутності. В заяві також зазначила, що позов підтримує в повному обсязі та просить задовольнити.

Третя особа виконавчий комітет Полтавської міської ради в судове засідання свого представника не направив, будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду справи.

Враховуючи наявність достатніх матеріалі про права та правовідносини сторін, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності осіб, що в засідання не з’явились.

Дослідивши докази у справі, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 1/2 частина квартири №10, розташованої за адресою м.Полтава, вул.Комарницького, 9, на праві приватної власності належить Душиній Вірі Василівні на підставі свідоцтва про право власності на житло від 12 липня 1999 року, виданого Відділом приватизації житла КЕЧ, та на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом, видного 20 серпня 2012 року державним нотаріусом Другої полтавської державної нотаріальної контори (а.с.8, 9).

Іншим співвласником вказаної квартири на підставі свідоцтва про право власності на житло від 12 липня 1999 року, виданого Відділом приватизації житла КЕЧ, та на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом, видного 20 серпня 2012 року державним нотаріусом Другої полтавської державної нотаріальної контори, є Душина Ірина Володимирівна.

З 19 жовтня 2013 року за адресою спірної квартири зареєстровані Череватенко Оксана Юріївна та Железняк Михайло Ігорович (а.с.5-7).

Але з часу реєстрації за вказаною адресою відповідачі у вказаній квартирі не проживають, станом на час розгляду справи судом з реєстраційного обліку за цією адресою не знялися.

Власниками квартири перешкоди відповідачам у користуванні житлом не чинились. Тому суд приходить до висновку, що відповідачі більше року не проживають в квартирі №10, розташованій за адресою м.Полтава, вул.Комарницького, 9 без поважних причин.

Факт не проживання відповідачів в квартирі за місцем реєстрації підтверджується  дослідженими в судовому засіданні доказами в їх сукупності, в тому числі даними акту, складеного сусідами позивача, з якого вбачається, що Череватенко Оксана Юріївна та Железняк Михайло Ігорович з 2012 року за адресою: м.Полтава, вул.Комарницького, 9, кв.10 не проживають (а.с.12).

Відповідно до ст.405 ЦК України член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім'ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Відповідачі в період часу більше року не проживають за адресою даної квартири, своїх речей не зберігають.

Співвласник квартири – Душина І.В. - проти визнання відповідачів такими, що втратили право користування житловим приміщенням, не заперечує.

На підставі викладеного суд приходить до висновку про необхідність задовольнити позовні вимоги, усунути позивачу перешкоди в користуванні житловим приміщенням, співвласником якого вона є, визнати Череватенко О.Ю. та Железняка М.І. такими, що втратили право користування вказаною квартирою.

Також з відповідачів на користь позивача необхідно стягнути понесені позивачем судові витрати пропорційно до задоволених відносно них вимог.

Керуючись ст.ст.209, 213-215 ЦПК України, суд, -

 

ВИРІШИВ:

 

            Позовні вимоги Душиної Віри Василівни задовольнити.

Усунути Душиній Вірі Василівні перешкоди в користуванні квартирою №10 по вул.Комарницького, 9 у м.Полтаві.

            Визнати Череватенко Оксану Юріївну, 20 червня 1978 року народження, уродженку м.Сургут Тюменської області, та Железняка Михайла Ігоровича, 11 серпня 1996 року народження, уродженця м.Полтави,  такими, що втратили право користування житловим приміщенням за адресою: м.Полтава, вул.Комарницького, 9, кв.10.

Стягнути з Череватенко Оксани Юріївни, Железняка Михайла Ігоровича на користь Душиної Віри Василівни кошти в сумі по 320 грн. 00 коп. з кожного на відшкодування понесених судових витрат.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Полтавської області через Київський районний суд м. Полтави шляхом подачі апеляційні скарги на рішення суду у 10-денний термін з дня його проголошення, а особами, що буди відсутні в судовому засіданні – протягом 10 днів з дня отримання його копії.

 

 

 

Головуючий                                                                                    О.А.Самсонова

 

   19.07.2017